Salon Uimareiden kisaohje - Vanhemmille ja uimareille

Lajien valinta

Kisalajit valitaan valmentajan ja uimarin kanssa yhdessä. Uitavat lajit riippuvat uimarin halusta, kauden kohdalle järkevästä sijoittelusta sekä uimarin pääkisoista. Välttämättä aina ei uida päälajeja tai yritetä rikkoa rajoja. Usein kilpailuissa harjoitellaan tulevaa varten sekä uidaan lajeja monipuolisesti. Uimari voi aina keskustella lajeista valmentajan kanssa. Ilmoitettut kisalajit toimiteen tarkistettavaksi ennen viimeistä ilmoittautumispäivää. Valmentajillekin sattuu näppäilyvirheitä ja tästä syystä lajit tulee tarkistaa. Samassa yhteydessä on mahdollisuus perua lajit, jos ei pääsekään paikalle. Perumattomasta lajista lähtee lasku. Viimeisen ilmoittaumispäivän jälkeen lajit voi peruuttaa vain sairastapauksissa.

Kisapäivään valmistautuminen

Tarkista mitkä lajit sinulla on kisapäivänä. Tarkista myös milloin lajit ovat. Nämä tiedot löydät yleensä livetiming.fi-nettisivulta. Kilpailuihin voidaan lähteä joko yhteiskuljetuksella tai omilla kyydeillä. Yhteiskuljetuksella mennessä seura varaa bussin, jolla kaikki lähtevät. Mahdollisista yhteiskuljetuksesta tiedotetaan aina erikseen. Omilla kyydeillä mennessä uimari menee usein vanhempiensa kanssa. Kuitenkin, jos vanhemmat eivät pääse viemään uimaria, niin kannatta kysellä kyytejä muilta vanhemmilta tai valmentajilta. Myös julkinen liikenne kulkee hyvin lähialueen kisoihin. Omalla kyydillä saavuttaessa, jos uimahallissa on erillinen veryttely allas riittää että kilpailupaikalle saapuu 90min ennen oman ensimmäisen lajin alkua. Mikäli veryttely allasta ei ole täytyy tulla jo kisaverraan, joka näkyy aikataulussa.

Kisapäivä

Kilpailu alkaa yleensä varustekaappien avainten haulla. Valmentajalta saa avaimet n.15min ennen veryttelyn alkua. Valmentaja löytyy yleensä uimahallin aulasta tai katsomosta. Jos et löydä valmentajaa, yritä etsiä hänet tai soita/lähetä viesti. Valmentajalta saat myös ohjeita. Kannustamme oma-aloitteisuuteen ja suurin osa uimareista osaa verytellä itsenäisesti. Nuoremmille uimareille valmentajat ohjeistavat verryttelyn. Tarvittaessa valmentajalta saa apua ongelmaan kuin ongelmaan. Kysy rohkeasti. Veryttely altaassa on yleensä ahdasta, mutta siellä on vaan pärjättävä. Ota rohkeasti oma tilasi. Ennen veryttelyyn menoa tee kuivalämmittely. Kuivalämittely voi olla ohjattu tai sitten harjoituksissa harjoiteltu.

Veryttelyn jälkeen uimarilla on "hengailu aikaa". Aika kannattaa käyttää viisaasti. Syö eväitä sopivasti, lepää ja rentoudu kavereiden kanssa. Jokaiselle sopii erilainen ajankulutus tapa. Älä missään nimessä hölmöile tai lähde muiden hölmöilyihin. Älä tuhlaa energiaa. Voit myös tässä välissä käydä keskustelemassa valmentajasi kanssa ja onkin hyvin suositeltvaa, että käyt valmentajan luona keskustelemassa kisasuorituksessa keskityttävistä asioista.

Ennen omaa lajiasi sinun täytyy tehdä kuivalämmittely. Valmistaudu henkisesti lajiin. Ota oma tilasi ja keskity että saisit parhaan suorituksen irti. Jokaisella on omat valmistautumisrutiininsa. Kunnioita myös kaverisi valmistautumista. Keräilyyn mennään hiukan ennen omaa erääsi. Aika riippuu lajistasi pitkillä matkoilla vain pari erää ennen ja lyhyillä matkoilla muutama erä ennen. Yleensä keräilyssä on hyvä olla n. 20min ennen omaa suoritusta. Keräilyssä muista uimalakki, lasit ja uikkarit. Myös varalakki ja -lasit kannattaa olla taskussa mukana. Keräilyssä pidä veryttely vaatteet päällä viimeiseen asti. Kolme vihellystä ennen lähtökomentoa tarkoittaa "vaatteet pois!" joten voit odottaa siihen asti. Sisällä uidessa voi ottaa vaatteet pois jo heti kun saavut lähtökorokkeiden taakse. Laita vaatteesi niille tarkoitettuun koriin. Tyttöjen uikkari kannattaa kastella ämpäristä ennen uintia ettei se hörppää vettä sisäänsä.

Uinnin jälkeen koeta arvioida omaa suoritustasi. Mieti mikä tunne uintia ennen sinulla oli? Mieti mikä tunne sinulla oli uinnin ajan? Mieti missä onnistuit uinnissa? Mitä kehitettävää sinulle jäi? Heti uinnin jälkeen mene valmentajasi luo palautteen antoon. Valmentaja voi katsoa muitakin uimareita, joten odota rauhassa vuoroasi. Jos palautettasi ei keretä antaa voit hakea sen myöhemmin. Kaikkien uimareiden täytyy tulla palautteen antoon olipa suoritus mennyt miten vain. Palautteenannon jälkeen käy verryttelemässä verryttelyaltaassa. Verryttelyssä palaudut kisasuorituksesta ja valmistaudut seuraavaan lajiin. Kisasuorituksen jälkeen kannattaa myös syödä hiukan palauttavaa välipalaa ja sen voi tehdä jo palautteen annon aikana. Mahdollisuuksien mukaan kisasuoritukset myös kuvataan. Kuvauksen voit käydä katsomassa sinulle sopivassa välissä kilpailun aikana.

Pois lähtö

Pois lähtiessä muista käydä palauttamassa avainkortti/avain valmentajalle ja sanomassa heipat. Avainkortit maksavat, joten jos vahingossa otat sen mukaasi niin ota viipymättä valmentajaan yhteys. Palauttamattomista avaimista laskutetaan uimaria.

Kisaruokailu

Usein kisoissa on välillä tarjolla kilpailuruokailu. Yleensä emme ole tehneet yhteistilausta vaan jokainen on erikseen itse tilannut ruuan halutessaan.

Katsojat

Kilpailuihin toivotaan mahdollisimman paljon katsojia. Uimarille merkitsee paljon jos vanhemmat pääsevät katsomaan hänen uintejaan. Aina kuitenkaan ei ole pakko keretä/päästä katsomaan uimareiden uinteja. Kilpailupaikalla uimaria kannattaa kannustaa ja rohkaista. Jokaisella uimarilla on oma tyylinsä käsitellä jännitystä ja siihen tulee suhtautua erilailla. Liiallista kilpailujännitystä voi ehkäistä kyselemällä kilpailun jälkeen uimarilta "Oliko kivaa kisoissa?" "miten meni?". Kysymykset kuten "monesko olit?" "voititko?" voivat lisätä painetta ja kilpailujännitystä. Jos kilpailut eivät menneet hyvin, uimaria kannattaa lohduttaa ja muistuttaa että aina ei voi saada parasta suoritusta. Se riittää, että yrittää parhaansa ja nauttii kilpailuissa olemisesta. Urheilu herättää suuria tunteita ja siksi juuri se onkin niin hienoa. Iloja ja suruja ei pidä hävetä vaan käsitellä ne juuri niinä mitä ne ovat, eli elämänä!

Tsemppiä kisoihin!

Varusteet

  • Uimalasit ja varalasit
  • Uimalakki ja varauimalakki
  • Uikkarit (mielellään niin monta, kuin sinulla on kisastartteja + alkuverryttely)
  • Pyyhkeet (mahdollisesti muutama)
  • Lämpimät verryttely vaatteet (erittäin mielellään Salon Uimareiden varusteita)
  • Sisäkengät tai sandaalit + sukat
  • Juomapullo
  • Eväät
  • Muut välineet, joita koet tarvitsevasi esimerkiksi verryttelyssä